Het Rijksbeleid

Het rijksbeleid bepaalt de kaders van het woonbeleid. De afgelopen jaren is wonen steeds hoger op de politieke agenda gekomen. De krapte op de woningmarkt en de gevolgen voor de betaalbaarheid manifesteerden zich steeds nadrukkelijker en in steeds grotere delen van het land. Vanaf 2022 is er weer een minister voor volkshuisvesting gekomen, die de regie in handen nam.  

Nationale Woon- en Bouwagenda en Wetsvoorstel versterking Regio Volkshuisvesting

Begin 2022 kwam minister De Jonge met een Nationale Woon- en Bouwagenda, gericht op drie hoofddoelen: beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit. De agenda werd vervolgens uitgewerkt in verschillende inhoudelijke programma’s. In het kader van deze Instrumentenkoffer zijn het Programma Woningbouw en het Programma Betaalbaar wonen het belangrijkste. In het Programma Woningbouw wordt een hoge woningbouwambitie neergezet, waarvan tweederde bestaat uit betaalbare huur- en koopwoningen. Ook worden er nationale prestatieafspraken gemaakt over het aandeel dat de woningcorporaties daarin nemen. Binnen het Programma Betaalbaar wonen is veel aandacht voor het vinden van een passende betaalbare woning. Naast de bouw van betaalbare woningen wordt ingezet op het reguleren van het middeldure huursegment, op het versterken van de positie van kopers en huurders en op een handreiking voor verkoopoplossingen.

Het Rijk heeft ook in het hele land Woondeals gesloten om samen met andere overheden aan de slag te gaan met de opgaven. De Woondeal MRA kwam in maart 2023 tot stand met medewerking van de gemeenten in de MRA en de provincies Noord-Holland en Flevoland.  

Voor de verankering van het beleid heeft minister De Jonge begin 2024 onder andere het Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting ingediend bij de Tweede Kamer. In dit wetsvoorstel worden verschillende wetten (Woningwet, Omgevingswet, Huisvestingswet) aangepast om invulling te geven aan meer overheidsregie. Onderdeel daarvan is onder andere de verplichting voor het opstellen van volkshuisvestingsprogramma’s, tweederde betaalbaar bouwen, meer balans in de samenstelling van de woningvoorraad binnen regio’s, regionale afspraken over de huisvesting van aandachtsgroepen en urgenten. De Wet Betaalbare Huur is per 1 juli 2024 al in werking getreden.  

Het rijksbeleid en de actualiteit daaromtrent is te raadplegen op de website volkshuisvestingnederland.nl.